Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Termékek Menü

Achát fajták

Az achát ásványról általánosságban:

Az egyik leggyakrabban előforduló ásvány. Alapvetően barnás-szürkés színben fordul elő, és a gyönyörű csíkozásáról, szalagos sávjairól lehet leginkább felismerni. Az egyes színváltozatok pedig saját nevet kaptak az évszázadok során.

Egyaránt előfordulhat vulkanikus és metamorf kőzetben is, valójában különböző kvarcok réteges összetétele. Nagyon nagy előnye, hogy rendkívül jól felveszi a festékanyagokat, ezért mindenféle valószerűtlen és nem természetes árnyalatra is be lehet színezni.

Nevét Theophrasztosz, ókori görög természettudós adta a mai Szicília területén található Achates folyó után. Ezen a környéken már 3000 évvel ez előtt is nagy mennyiségben fordult elő achát a felszín közelében is.

Mivel nagyon jól faragható ásványról van szó, számos ókori rom, így például a Knósszoszi Palota feltárásánál kerültek elő achát ásványt tartalmazó leletek.

Ennek az ásványnak előnyös tulajdonsága, hogy egészen nagy méretű darabok is fellelhetők belőle. Így aztán nem csak ékszerek, hanem egyéb használati tárgyak is készülhettek belőle.  

Ezoterikus tekintetben az acháthoz az önbizalmat és a biztonságérzetet kötik. Az alapszínében, tehát a barnás-szürkés változatban elősorban a „földelő” és egyensúlyt teremtő tulajdonságát helyezik előtérbe. 

Botswana achát

A botswana achátra a gyönyörű mintázat és a barnás-szürkés, illetve néha halványan rózsaszínes árnyalatok jellemzőek. 

Indiaachát

Az achát egyik jellegzetes színösszeállítású változatát Indiáról nevezték el. A zöld, a barna, a bordó és kevés narancsos árnyalat is felfedezhető ebben a kőben.

Nyugtató és kifejezetten gyógyító kristálynak tartják, amely érzelmi biztonságot és nyugalmat teremt. Indiában kifejezetten szerencsekőként hordják, hogy megvédjék magukat a balesetektől. 

Moha achát

A mohaachát mélyzöld színű, de a színei gyönyörű mintázatokba rendeződnek némi áttetsző, világosabb felületekkel váltakozva. Nevét egyértelműen a moháról kapta, amelyre rendkívüli módon emlékeztetnek erezetei, viszont nem megkövült növényi részekről van szó. 


A folytonos növekedés kövének tartják, így bármilyen fejleszteni való területed segítheti az életedben. Különösen a növényekkel, kertészkedéssel kapcsolatos tevékenységeket támogatja.

Kék kalcedon

A kalcedonok gyönyörű sávjaikról, utánozhatatlan mintázatukról ismerhetőek fel. A tömörebb és átlátszóbb csíkok váltják egymást a kőben, ahogy a kristályosodás során kialakulnak a sávok. Az egyik legkedveltebb, és ma már viszonylag ritka változat a kék kalcedon.

A kalcedon név egyébként nagy valószínűséggel az ókori, kis-ázsiai városról, Chalcedonról kapta. Már a Minószi és Krétai kultúrákban is szívesen használták dísztárgyak alapanyagául, így több ezer éves vésett kalcedonok is előkerülnek ásatások során.

A ékszerek mellett a megfelelő méretű darabokból akár késéleket vagy nyílhegyeket is faragtak.

A kék kalcedont csipkeachátként is szokás emlegetni, hiszen az égszínkék kőben csipkeszerű fehér minták tűnnek fel és ejtenek ámulatba.

Ezoterikus tekintetben a szónokok kövének nevezik, amely segít kimondani az elfojtott gondolatokat, segít megtalálni a megfelelő kommunikációs csatornákat és a tökéletes kifejezéseket.

Karneol

A karneol egyfajta achát, amelyet jellegzetes színéről, narancsos árnyalatáról ismerhetünk fel. A narancsos színt a vastartalmának köszönheti. 
Népszerű, évezredek óta ismert ásványról van szó, amelyet már az ókori civilizációk is előszeretettel használtak díszítő funkciója miatt. 


A karneol név biztosan latin eredetű, de számos átalakuláson ment keresztül, így gyökere többféle szóra is visszavezethető. Egyrészt jelentheti a hasonló szín nyomán a cornum, azaz cseresznyét vagy a caro, carnis, azaz húst is. 


A narancs színeiben játszó követ a bátorság és vitalitás ásványának tartják. Magabiztosságot ad és cselekvésre ösztönöz. Akkor van szükséged erre a kristályra, ha szükséged van egy kis plusz energiára a mindennapokban.

Tartalomhoz tartozó címkék: színek ásványok