Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Termékek Menü

Álomfogók, álomcsapdák jelentése

 

Az amerikai őslakos indiánok egykori tárgya ma már egy elterjedt és gyakran használt szimbólummá vált. A hetvenes évek pánindián és hippi mozgalmai tették igazán ismertté és népszerűvé. Az őslakos indiánok úgy tartották, hogy az álomfogók pókhálószerű szövetébe beleakadnak a rossz szellemek és egyben a rémálmok is távol maradnak. 

Kezdetben, értelemszerűen a természetben megtalálható mindenféle anyagokból készült: gallyakból, kődarabokból, csontokból és csigaházakból. A ma már megszokott, zsinegből csomózott forma csak a 70-es, 80-as években vált általánossá és terjedt el. Szóval, ha éppenséggel egy háromszög alakú álomcsapdát készítünk, éppoly autentikus lesz, mint amit réges-régen az indiánok is csinálhattak. Az egyik legkönnyebben felhasználható alapanyag egyébként erre a célra a jól hajlítható fűzfavessző. 

Ma már egészen stilizált formában is elérhetőek - így hordhatjuk őket fülbevalóként vagy nyakláncként is. De közben megtartva az eredeti formát egy igencsak népszerű lakásdekor tárggyá is vált egyben. 

Az álomfogó fogalom alatt ma elsősorban egy kör formájú tárgyat értünk, amelyben koncentrikus körökben kintről befelé haladva csomózott (esetleg horgolt) mintázat található meg és alul lelógó díszek is tovább ékítik. Természetesen ásványok, mindenféle gyöngyök is előszeretettel kerülnek a díszek közé.

 

A témáról bővebben mesélek ebben a videóban is: 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír trend egyedi, kézműves