Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Menü

Jáspis

A jáspisok hasonlóan az achátokhoz, a szivárvány szinte minden színében megtalálhatóak. 

Mivel nagyon jól színezhető különböző festékanyagokkal, ezért festett kőként is előszeretettel használják ékszerkészítés során. 

A jáspis egyébként összetett kőzet, kvarc és kalcedon egyaránt megtalálható benne. Nagyon jól csiszolható, egészen sima és fényes felület érhető el vele. Nagy mennyiségben megtalálható a különböző színvariációkban, ezért sok dísztárgyat készítenek belőle mind a mai napig.

A jáspis név azt jelenti, hogy pettyes vagy foltos kő. Az ókor óta szinte minden nyelvben megtalálható különböző változatokban: így például az ófrancia jaspre, a latin iaspidem, az ógörög iaspis mind ugyanarra az ásványra utalnak.

Bár számos ókori leletben találtak jáspis tárgyakat, sőt a Biblia is említi ezt a követ, az ókoriak általában a zöldes és opálosan áttetsző követ nevezték jáspisnak. A név feltűnik egyébként a Nibelung-énekben is.

 

Feltételezett lelki, szellemi hatásai: Az adott színű, mintázatú jáspisoknak különböző hatásokat tulajdonítanak. 

Utolsó 1 db raktáron
Cikkszám: KA02281
2.850 Ft
Utolsó 1 db raktáron
Cikkszám: NY02237
4.690 Ft
Raktáron
Cikkszám: GY22szj8
55 Ft
Raktáron
Cikkszám: NY02277tj
1.990 Ft 1.500 Ft
Utolsó 1 db raktáron
Cikkszám: D0037
6.890 Ft
Utolsó 1 db raktáron
Cikkszám: KA202mo
2.200 Ft