Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ásványok színek szerint: barna, bézs, föld színű kövek

Az anyaföld ajándékai a legtermészetesebb színükben: 

Achát

Az egyik leggyakrabban előforduló ásvány. Alapvetően barnás-szürkés színben fordul elő, és a gyönyörű csíkozásáról, szalagos sávjairól lehet leginkább felismerni. Az egyes színváltozatok pedig saját nevet kaptak az évszázadok során.

Egyaránt előfordulhat vulkanikus és metamorf kőzetben is, valójában különböző kvarcok réteges összetétele. Nagyon nagy előnye, hogy rendkívül jól felveszi a festékanyagokat, ezért mindenféle valószerűtlen és nem természetes árnyalatra is be lehet színezni.

Nevét Theophrasztosz, ókori görög természettudós adta a mai Szicília területén található Achates folyó után. Ezen a környéken már 3000 évvel ez előtt is nagy mennyiségben fordult elő achát a felszín közelében is.

Mivel nagyon jól faragható ásványról van szó, számos ókori rom, így például a Knósszoszi Palota feltárásánál kerültek elő achát ásványt tartalmazó leletek.

Ennek az ásványnak előnyös tulajdonsága, hogy egészen nagy méretű darabok is fellelhetők belőle. Így aztán nem csak ékszerek, hanem egyéb használati tárgyak is készülhettek belőle.  

Ezoterikus tekintetben az acháthoz az önbizalmat és a biztonságérzetet kötik. Az alapszínében, tehát a barnás-szürkés változatban elősorban a „földelő” és egyensúlyt teremtő tulajdonságát helyezik előtérbe. 

Itt tudsz achát ékszert rendelni: https://www.zenzero.hu/achat_ekszerek_179

 

Füstkvarc

A füstkvarc, ahogy a neve is mutatja a kvarcok családjába tartozik, és színéről kapta a nevét. Az egészen halvány árnyalattól a feketés barnáig terjedhet a palettája. A kő általában átlátszó, színeloszlása sokkal egyenletesebb, mint például az ametiszté. 

Minden kontinensen előforduló kőről van szó, kis mennyiségben még Magyarországon is található belőle. 

Úgy tartják, hogy egy földelő, nyugtató ásványról van szó. Az ezotériában erőteljesen védelmező kőnek tartják, illetve úgy sokak szerint a gépek működését is segíti, védi. 

Rendelj füstkvarc ékszert itt: https://www.zenzero.hu/fustkvarc

Tájképjáspis

A jáspisok hasonlóan az achátokhoz, a szivárvány szinte minden színében megtalálhatóak. Egyik legjellegzetesebb fajtájuk, az erőteljes árnyalatú piros jáspis. Vörös színét a benne található nagy mennyiségű vasnak köszönheti.

A jáspis egyébként összetett kőzet, kvarc és kalcedon egyaránt megtalálható benne. Nagyon jól csiszolható, egészen sima és fényes felület érhető el vele. Nagy mennyiségben megtalálható a különböző színvariációkban, ezért sok dísztárgyat készítenek belőle mind a mai napig.

A jáspis név azt jelenti, hogy pettyes vagy foltos kő. Az ókor óta szinte minden nyelvben megtalálható különböző változatokban: így például az ófrancia jaspre, a latin iaspidem, az ógörög iaspis mind ugyanarra az ásványra utalnak.

Bár számos ókori leletben találtak jáspis tárgyakat, sőt a Biblia is említi ezt a követ, az ókoriak általában a zöldes és opálosan áttetsző követ nevezték jáspisnak. A név feltűnik egyébként a Nibelung-énekben is.

 

Labradorit

Az amerikai őslakos indiánok úgy tartották, hogy a labradorit a megkövesedett állapotú sarki fény. Általában szürkés-barnás színű, amely kékesen csillogó, fénylő. 

Színjátszó, áttetsző, irizáló labradorit igazi elmélyülésre, meditációra csábító kő. Finom, visszafogott színével, halvány csillogásával elvarázsol és megnyitja a tudatalattid, a rejtett gondolataidat előcsalogatja. 

Összes labradoritunk itt: https://www.zenzero.hu/labradorit

 

Unakit

Az unakit egy összetett kőzet, tartalmaz zöldes epidot, vöröses földpát, általában színtelen kvarc foltokat. 

Nevét az Unakas-hegységről kaptam, amelynek területén először felfedezték Észak-Karolinában, az 1800-as években.

Úgy tartják, hogy mivel egy átalakuláson átesett kőzetről van szó, segíti a változások során fellépő bizonytalanságok leküzdését. Felszínre hozza az elfojtott érzéseket, a gondokat, amelyekkel nem akarunk szembesülni. E mellett támogatja a türelmes hozzáállást, az elszántságot és kitartást.

Horoszkóp: Általában a skorpiókhoz társítják. 

Ha unakit bohémságra vágysz, ide kattints: https://www.zenzero.hu/unakit

 

Tigrisszem

A tigrisszem világosabb és sötétebb barna színekben játszó ásvány. Az ókori rómaiak a bátorság kövének tartották, ezért a légiósok ezt a követ hordták magukkal. Az egyiptomiak pedig úgy tartották, hogy ez a kő egyesíti a nap energiáit, azaz Ra isten és a föld energiáit, azaz Geb isten áldásait.

 

Barack holdkő

A holdkő egy különleges fajta földpát, amely lágy, bézses vagy fehér színéről és irizáló jellegéről ismerhető fel. Előfordul kékes árnyalatban is.

Nem keverendő össze az opalittal, amely nem természetes kőzet, hanem üvegből készül, bár megjelenésében valamelyest hasonló.

A nevét azért kapta, mert rendkívüli módon emlékeztet a Holdra. A nők és a női energiák kövének tartják. Az ékszak-amerikai indiánoknál a termékenység kristályának számít, szerintük mind a szülést, mind a megtermékenyítést elősegíti ez az ásvány.

Tartalomhoz tartozó címkék: ásványok címkék színek