Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ásványok színek szerint: fekete kövek

A fekete szín az erő, a hatalom, a férfiasság és sok esetben a veszteség színe is. Különböző népek azonban különböző érzéseket és hiedelmeket társítanak a feketéhez.

A modern divatban a fekete színű ruha és ékszer stílusos, erőteljes és sokszor szexinek számít.

Japánban a fekete a nemesség és a bölcsesség színe. Míg Kenyában és Tanzániában a bőséggel társítják, hiszen ott a fekete a bő termést hozó esőfelhők árnyalata is.

 

A fekete színt általában a gyökércsakra színeként tartják számon. 

 

Ha nem olvasni szeretnél, hanem meghallgatni a kövekről szóló történeteket, itt egy videó számodra:

 

A legfontosabb fekete kövek a következők:

Ónix

A legmélyebben fekete kő, amely valójában egy fekete kalcedon, az achát egy változata. A föld mélyén, nagy nyomás alatt keletkező kristályformációról van szó. Fekete színét a vas és a szén adja. Létezik szürke és barna változata is.

Nevét a ógörög nyelvből eredeztetik. Jelentése karom vagy köröm. Nevéhez egy érdekes legenda is kapcsolódik. Vénusz egyszer az Indus folyó partján aludt, amikor Ámor levagdosta a körmeit. A körömdarabkák lesüllyedtek a folyó mélyére és ebből jött létre a sokszor sávos mintázatú kőzet, az ónix. 

Az ókori Rómában rendkívül népszerű ásvány volt, mert úgy vélték, hogy szerencsét hoz. A kő tulajdonságai lehetővé tették, hogy egészen aprólékosan kidolgozott mintákat véssenek bele és mind dísztárgyakként, mind ékszerekként szívesen tartották maguknál.

 

Az ezotériában: az erő köve. Földelő, védő és egyensúlyt teremtő ásvány.

A fekete ónix a nagy elhatározások kristálya, amely minden helyzetben erőt ad. Megerősíti a kitartásodat és nem hagyja, hogy feladd céljaidat.

A 7. házassági évforduló köveként is ismert.

Horoszkóp: alapvetően az oroszlánok kedvenc kristálya lehet.

 

Minden ónix ékszert, amelyet a zenzero webshopban forgalmazunk, erre a linkre kattintva éred el: https://www.zenzero.hu/onix_ekszerek_176

 

Obszidián

Az obszidián valójában vulkáni üveg. A láva gyors kihűlésekor keletkezik, így nem jön létre kristályszerkezet. Néha áttetsző vagy barnás, fényes felület is megfigyelhető az ásványban.

Mivel nagyon sok helyen előforduló kőzetről van szó, ezért már az őskorban is szívesen megmunkálták. Rengeteg leletben találtak például obszidiánból csiszolt vagy pattintott nyílhegyet.

Nevét egy ókori római felfedezőről, Obsidiusról kapta, aki először írta le ezt a fajta kőzetet, amelyet Etiópiában fedezett fel.

Ezoterikus tekintetben a varázslók kövének számít. Fényesre csiszolt felületét az aztékok és mayák tükörként is használják és úgy hitték értő szemeknek megmutatja a jövőt. Mivel segít felszínre hozni a rejtett dolgokat, ezért óvatosan bánj vele, nehogy olyasmivel szembesülj, amit nem tudsz kezelni.

Horoszkóp: leginkább a skorpiók tudnak vele azonosulni.

 

Az összes obszidián ásványos zenzero bohémságot itt találod: https://www.zenzero.hu/obszidian

 

Hópehely obszidián

A hópehely obszidián szintén vulkáni üveg, ám fehéres színű mintázatok pettyezik. Ezek a mintázatok leginkább a hópelyhekre emlékeztetnek formáik és egyedi megjelenésük miatt.

Az ezotériában ezt a követ nyugtató és tisztító kőnek tartják, amely segít felszínre hozni az elfojtott dolgokat. Mivel szintén az erőt adó kövek csoportjába tartozik, a drasztikus változások időszakában is emlékeztethet arra, hogy a változások is szükségesek az élet folyásához.

Megjelenésével, illetve keletkezésével a tűz és jég, azaz az ellentétek egyensúlyára hívja fel a figyelmet. Érdemes szem előtt tartani, hiszen az egyensúly megtalálása és megtartása az egyik legfontosabb ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Horoszkóp: a nyilasok kedvenc köve lehet.

 

Az összes obszidián ásványos zenzero bohémságot itt találod: https://www.zenzero.hu/obszidian

 

Hematit

A hematit gyönyörű fényes felülete, gyakori előfordulása és jó megmunkálása miatt az egyik leggyakrabban felhasznált féldrágakő. Árnyalata nem teljesen fekete, inkább egészen sötét szürke. Előfordulnak ezen kívül vöröses, barnás változatok is. A közös pontjuk, hogy egészen fényes felületűre csiszolhatóak. Ma már nagyon népszerűek a különböző kezelt hematitok is, így a színjátszó bevonattal festett vagy mattított gyöngyök is.

A hematitnak rendkívül magas a vastartalma, így bizonyos esetekben mágneses is lehet a kő. Szerencsére hematitból szinte kifogyhatatlan készletek állnak rendelkezésre. Az acélipar is előszeretettel használja alapanyagként.

A hematitot már az őskorban is ismerték és használták az emberek. Vöröses változatait festőanyagként is hasznosították. Elba szigetén az etruszkok korából származó bányákat találtak. Legnagyobb népszerűségét pedig vésett ékszerekként a viktoriánus korban élte.

Nevét a görög haima szóból eredeztetjük, amely vért jelent. Ez arra utal, hogy amikor a hematitot elvágjuk még a fekete színű kő is vöröses lesz a vágás felületén. Vízben oldódva pedig a vas szintén pirosasra színez.

Ezoterikus értelemben a hematit egy „földelő” kő, amely egyensúlyt és nyugalmat biztosít a számodra. Ez az a kő, amely az igazi, mélyről jövő önbizalmadat megadja és azt az érzést, hogy biztonságban vagy, bármi történjék is.

Horoszkóp: különösen a kosok és vízöntők viselik szívesen.

 

Ha hematit medált, karkötőt keresel, ide kattints: https://www.zenzero.hu/hematit

 

Lávakő

A lávakő, ahogy a neve is mutatja, megszilárdult vulkáni láva. A porózus, lyukacsos felületét a hűlő lávából kiáramló gőzök alakítják ki.

Gyakori és nagy mennyiségben előforduló kőről van szó, főként a tengerek, óceánok mélyén található meg belőle. Ékszer-alapanyagként általában a fekete követ tekintjük lávakőnek, de egyébként rengeteg féle változatban fordul elő, hiszen mondhatni ahány vulkán, annyi különböző lávakő.

Ezoterikus értelemben a lávakő az azt létrehozó hatalmas, nyers energiákat testesíti meg. Az erő és biztonság köve, amely lehetővé teszi a stabilitást a gyorsan változó, kiszámíthatatlan világunkban. A tűzből formálódó kő ezen kívül még az újjászületést, megújulást is szimbolizálja. Érdemes akkor is viselni, ha úgy érzed, túl alacsony az energiaszinted.

Gyakran használják masszázskőként, de ékszer alapanyagként is kiváló. Szerkezeténél fogva alkalmas arra is, hogy esszenciális olajjal átitatva viseljük, így annak a hatása is élvezhető az ékszer szépsége mellett.

Horoszkóp: sok csillagjegyhez illik, legjobban talán a szüzekhez.

 

Lávaköves bohémságaink itt találhatóak: https://www.zenzero.hu/lavako

Fekete turmalin

A turmalin fekete változatát schörlnek is nevezzük. Egy német településről kapta a nevét, ahol nagyobb mennyiségben előfordul. De használták Afrika-szerte és az amerikai indiánok rituáléiban is szerepet kapott. Ázsiában enyhe elektromos töltése az a tulajdonsága, amelyről leginkább ismert.

Jellegzetes, lemezes szerkezete könnyen felismerhetővé teszi, ám pont emiatt nehéz megmunkálni, csiszolni.

Az ezotériában elsősorban védő, védelmező tulajdonságai miatt kiemelkedő jelentőségű. Felépít az ellenállásunkat a negatív energiákkal szemben és megvéd a gonoszsággal szemben.

Horoszkóp: a bakok részéről számíthat a legnagyobb érdeklődésre.

Tartalomhoz tartozó címkék: színek ásványok