Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Termékek Menü

Ásványok színek szerint: lila színű kövek

A lila szín mindig is misztikusnak, inspirálónak számított, így az ilyen árnyalatú köveket is számos izgalmas tulajdonsággal ruházta fel az emberiség. 

Ametiszt

Csodás lila színét a mangán jelenlététől kapja, amely "beszennyezi", azaz beszínezi a kvarcot. Árnyalatai az egészen halvány, áttetsző lilától a mély ibolyaszínig tartanak. Napfény és hő hatására elszíneződik, ezért óvni kell a közvetlen sugárzástól. Ilyenkor sárgásra vált színe, elveszíti ibolyás ragyogását. 

Az ametiszt a „legspirituálisabb” kő, amelyet az emberiség évezredek óta ismer és használ.

Már az ókori görögök is használták. Ők úgy tartották, hogy elsősorban a részegség elkerülésében nyújt segítséget ez a kristály. Az ametiszt név is ebből ered, az ógörögben az amethüsztosz jelentése nem részegítő. A részegség mellett később mindenféle mérgezéses tünetekre is kiterjesztették védő hatását. 

Sőt, ma azt ajánlják, hogy a függőségben szenvedők, a kábítószertől vagy egyéb függőségtől megszabadulni nem tudók feltétlenül kerüljenek közelebbi kapcsolatba ezzel a kővel, amely felszabadíthatja őket a kémiai szerek rabságából. 

Az első keresztények és az első felszentelt püspökök köve volt ez az ókor végén. Népszerűségét azóta is töretlenül megőrizte, mint a hűség, az el nem múló szeretet köve. Azóta is szokás a hűség jelképeként ametiszttel díszített gyűrűt ajándékozni, de ez a kő segíthet az elkóborolt szerelmes visszacsalogatásában is. 

A távol-keleti kultúrákban az ametisztet tartják a meditációt elősegítő, a gondolatok áramlását megindító kőnek. A lila kő tehát meditatív és nyugtató kő, a nyugodt álmok hozójaként tartják számon. Segít a személyes egyensúly, a boldogság és türelem meglelésében. Sőt, a lelki veszteségekkel való megbirkózásban is támogatást nyújt. 

Ha szeretnél ametiszt ékszert viselni, itt tudsz rendelni: www.zenzero.hu/ametiszt

Csaroit

Különleges ásványegyüttes, lilás színe és ritkasága teszi értékessé. 1970-ben találták először, majd azonnal népszerű lett színe és rajzolata miatt. Ma is drága ásvány.


Az ezotériában fontos ásvány, javítja az intuíciót, segíti a magasabb lelkiállapotokra kerülést, a szellemi síkon való tájékozódást. Az angyalokkal kapcsolatot teremtők köve.

Csaroitból készült ékszereinket itt találod: www.zenzero.hu/csaroit

Lepidolit

Ennek a csillámos kőnek színe világos rózsaszín és lilás, barnás árnyalatok között változik. Színét lítiumtartalmának köszönheti. Csillámpalának is nevezik, amit egyértelműen izgalmas felülete miatt kapta. 

Nyers lapjait ásványként forgalmazzák, tömeges előfordulásaiból a könnyű csiszolhatósága miatt ékszereket, gyöngyöket, marokköveket készítenek.

Ezoterikus értelemben úgy tartják róla, hogy megkönnyíti a lelki terhek elviselését, hatásos a félelmekkel és a haraggal szemben. Javítja önfegyelmünket, aktiválja döntőképességünket. A bőr védő kövének tartják, sokan úgy gondolják, hogy jó hatással van a bőrbetegségek gyógyulására és a kötőszövetek állapotának javítására. 

Lepidolitból készült ékszereinket itt találod: www.zenzero.hu/lepidolit

Fluorit

A fluoritot, más kövekhez hasonlóan már évszázadok óta ismeri és használja az emberiség. Az órkori Kínában a zöld változatokat például a jáde kiváltására használták. Latin neve pedig az áramlás, azaz fluere szóból ered. Régies magyar neve is erre utal: folypát. 

A fluoritra jellemző a szivárványos, csíkos látványvilág. Az egyik legszínesebb ásvány, a színei általában csíkokba rendeződnek és a különböző, a kristályba kerülő "szennyeződések", azaz színnel rendelkező atomok hozzák ezt létre. Jellemző, hogy zöld és lila sávok váltakoznak az áttetsző részekkel. Egyébként a természetben találhatunk kizárólag csak zöld, lila, kék vagy áttetsző, színtelen ásványokat is. Ritkábban megtalálhatók a sárga vagy vöröses kövek is. 

Tudományos megközelítésben elmondható róla, hogy a halogenid ásványok osztályába tartozik. Érdekessége, hogy uv-fénnyel megvilágítva fluoreszkál, ezt a jelenséget egyébként erről az ásványról nevezték is el. Nemcsak ékszerek, hanem optikai lencsék is készülhetnek belőle, illetve fluorsav gyártására is használják. 

A fluoritról úgy tartják, hogy valódi védelmező kő, amely segít rendet teremteni az élet minden területén. Mivel segít átlátni a rendetlenséget, segít összerendezni a látszólag szétszórt információkat, ezért tanulás segítő kristályként tartják számon. Ha az életünkben eluralkodik a káosz, akkor a fluorit kiváló emlékeztető lehet arra, hogy a látszólag rendszer nélküli események is egységes egésszé szervezhetők, ha megvan hozzá a kellő akarat. 
A víz jegyűek számára inkább a kék, míg a föld jegyűek számára inkább a zöld változat ajánlott. A levegő jegyben születettek leginkább a színtelen változatához fognak vonzódni, de természetesen bárki hordhatja bármelyiket, hiszen ezek csak általános szabályok. A legfontosabb, hogy amikor kiválasztjuk az adott ásványt, érezzünk felé valamiféle vonzódást. 
Fizikai szinten a gerinc, a csontok és a fogak támogatójaként emlegetik. Csonttörés és fogváltás, illetve ezekhez köthető problémák esetén ajánlott a viselése. Mivel egyensúly teremtő és a vázrendszert érintő hatású kristályként tartják számon, sokan azért viselik, hogy az egyensúlyproblémáikra, bizonytalanságérzetükre adjon támogató, megnyugtató, védelmező választ.

Minden fluoritból készült bohémságunkat itt találod: www.zenzero.hu/fluorit

Tartalomhoz tartozó címkék: színek ásványok