Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Az év ásványa 2020-ban a turmalin

A Magyar Földtani Intézet évről évre megszavaztatja az év ásványát.

2020 három jelöltje a turmalin, az apatit és a barit voltak. Végül az első helyezett, azaz év ásványa a színpompás turmalin lett. 

 

 

Bonyolult összetételű boroszilikát ásványcsoport, kristályszerkezetébe fémek sora épülhet be. Leggyakrabban a fekete színű sörllel találkozhatunk. Jellegzetes, hosszanti szerkezete általában a fekete darabokon is megtalálható.

Még szebben kibontakozik viszont a színátmenetes változatokon. Az egyes színű turmalinoknak külön elnevezése is van. A legismertebb a zöld verdelit, illetve a vörös rubellit.

Előfordulhat továbbá kék indigolit vagy lilás liddiocoatit is, de ezek ritkábbak.

 

A legkedveltebb a hosszanti irányban több színt is felvonultató, úgy nevezett „dinnyeturmalin” amely a zöld és vörös színek közötti átmenetről ismerhető fel.

 

Legnagyobb mennyiségben Brazília, Madagaszkár, Pakisztán területén bányászható gránitos kőzetekben, de kisebb darabokat a hazánkban, a Velencei- és Soproni-hegységben is találhatunk.

Hetes keménységű, kiválóan csiszolható és ragyogó színei miatt igen kedvelt drágakő, ékszerkészítési alapanyag.

 

Az ezotériában elsősorban védő, védelmező tulajdonságai miatt kiemelkedő jelentőségű. Felépít az ellenállásunkat a negatív energiákkal szemben és megvéd a gonoszsággal szemben.

Horoszkóp: a bakok részéről számíthat a legnagyobb érdeklődésre.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ásványok