Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Csakrák és kristályok

Amikor a különböző ábrázolásokat nézegetem, ahol a csakrák megjelennek, nekem mindig a szivárvány az első asszociáció, ami beugrik. Ahogy szépen sorakoznak egymás fölött a különböző színek, pont olyan, mint az égen megjelenő fénytörés-tünemény. Amit megtudtam erről az ősi fogalomról, még inkább megerősített a párhuzamban: a csakrák tökéletes harmóniájára törekszünk elvileg, de úgy látom, hogy a legtöbb ember számára ez éppoly elérhetetlen, mint megérinteni az égboltra feszülő szivárványt. 

Amit tehetünk: türekszünk az egyensúlyra, feloldjuk a gátakat és visszafogjuk a túlzásokat az élet minden területén. Ha egy kicsit áttekintjük a csakrákat, azt is látni fogjuk, hogy mennyire teljes, mennyire mindenre kiterjedő ez a harmóniára való törekvés, teremtés, keresés. 

A csakra szó jelentése az ősi szanszkriból ered és kereket jelent. De fordíthatjuk örvénylésnek vagy forgatagnak is. A hindu tantrizmus és a tantrikus buddhizmus alapvető fogalma. 

A hinduizmus szerint a csakrákon átáramló életerő működteti a testet és ezek harmóniája biztosítja az egészséget. Ami ebből az alapelvből a legfontosabb, hogy mind a túlműködés, mind a blokkok rosszat jelentenek. A legfontosabb, hogy minden csakra megfelelően működjön és egymással is harmóniában legyen.

Bár az európai gondolkodás inkább a test-lélek-szellem hármasára építi a harmonikus élet fogalmát, érdemes megismerkedni azzal, hogy a hét csakra összehangolása mit jelenthet az egyensúlyunk keresése közben. 

Az egyes csakrákat színek is jelképezik, ezekhez a színekhez pedig különböző ásványokat is hozzárendelhetünk. Így a kristályok színének összehangolása is segíthet életünk kölönböző területei közötti egyensúly teremtésben. 

Az 1.  gyökér vagy gyökértámasz csakra színei: vörös, barna, szüke vagy fekete. A hozzá tartozó kristályok: gránát, rubin, piros jáspis, hematit, fekete obszidián, fekete turmalin, füstkvarc.

A 2. szakrális csakra színei: narancs, kékeszöld vagy ezüst. Ásványai: narancssárga kalcit, karneol, türkíz.

A 3. csakra a napfonat, amelynek színe a sárga. Ide tartoznak a citrin, sárga jáspis, arany kalcit, borostyán, tigrisszem. 

A 4. csakra a szívcsakra, amelynek színe a rózsaszín és a zöld lehet. Ásványai: aventurin, zöld jáde, malachit, rózsakvarc, zöld és rózsaszín turmalin, smaragd.

Az 5. csakra a torok területe, amelynek színe az égkék vagy világos kék. Kövei: szodalit, kék kalcedon, kianit, angelit, kék türkiz, akvamarin.

A 6. csakra a harmadik szem, amelyet az indigó, a sötétkék vagy a lilás, szürkés kék jelképez. Az ide tartozó ásványok: lapis lazuli, szugilit, kék türkiz.

A 7. csakra a koronacsakra, amelyet a lila szín képvisel. A korona kövei a lila és a ezüstös fehérbe hajló kövek, főként az ametiszt, illetve a csaroit, hegyikristály és szelenit. 

Mivel egyre többen keresik az életükben a kiteljesedést, a harmóniát, egyre több olyan ékszer készül, amelyben e hét csakra, azokat jelképező színek, illetve kövek egymás mellé kerülnek. Így egyész nap viselve ezeket a kiegészítőket folyamatosan emékeztethetjük magunkat arra, hogy mennyire fontos, hogy minden terület egyensúlyban legyen és semmilyen aspektust se hanyagoljunk el. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ásványok hír színek