Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Jáde kő

A jáde tulajdonképpen két ásvány is lehet: a nefrit és a jadeit. A nefrit nagy mennyiségben fordul elő, ezért ma is könnyen elérhető. Általában világos, sárgás zöld színű. A jadeit inkább fehér pettyes, foltos mintázatú. 

 

 

A jáde követ a Távol-Kelet, de különösen Kína területén már az ókor óta ismerték és tisztelték. Úgy tartották, hogy az erény, nemesség és tisztaság köve, így bizonyos időszakban a belőle készült dísztárgyakat csak bizonyos rétegek használhatták. Gyönyörű faragásokat készítettek belőle és sok darab mind a mai napig megmaradt. 

 

 

Nevét a spanyol pietra de ijada kifejezésből eredeztetik, ami arra utal, hogy vesebántalmak ellen gondolták hatásosnak ezt az ásványt már a középkorban is. 

 

Ma úgy tartják róla, hogy a tisztaság, az egyensúlyteremtés és nyugalom köve. 

 

Bizonyos változatai jól színezhetők, magukba szívják a festékanyagot és nem kopnak, nem engedik ki a színezőanyagot. Épp ezért ma már kedvelt a színezett jáde is, amely a szivárvány minden színében megtalálható és színpompás ékszerek készíthetők belőle. 

Tartalomhoz tartozó címkék: ásványok