Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Termékek Menü

Jáspis fajták

A jáspisok hasonlóan az achátokhoz, a szivárvány szinte minden színében megtalálhatóak. 

Mivel nagyon jól színezhető különböző festékanyagokkal, ezért festett kőként is előszeretettel használják ékszerkészítés során. 

A jáspis egyébként összetett kőzet, kvarc és kalcedon egyaránt megtalálható benne. Nagyon jól csiszolható, egészen sima és fényes felület érhető el vele. Nagy mennyiségben megtalálható a különböző színvariációkban, ezért sok dísztárgyat készítenek belőle mind a mai napig.

A jáspis név azt jelenti, hogy pettyes vagy foltos kő. Az ókor óta szinte minden nyelvben megtalálható különböző változatokban: így például az ófrancia jaspre, a latin iaspidem, az ógörög iaspis mind ugyanarra az ásványra utalnak.

Bár számos ókori leletben találtak jáspis tárgyakat, sőt a Biblia is említi ezt a követ, az ókoriak általában a zöldes és opálosan áttetsző követ nevezték jáspisnak. A név feltűnik egyébként a Nibelung-énekben is.

Piros jáspis

Egyik legjellegzetesebb fajtájuk, az erőteljes árnyalatú piros jáspis. Vörös színét a benne található nagy mennyiségű vasnak köszönheti. Úgy tartják, hogy a piros változat egy nagyon erős védelmező és biztonságot adó kő. Megerősíti a függetlenség érzését, főleg olyan személyeknél, akik esetleg rossz kapcsolatokban vergődnek. Bátorságot ad, hogy végre kimond, amit korábban nem mertél és túl sokáig magadban tartottál. 

Breccsa jáspis

A breccsa szó az olaszból eredeztethető, amely eredetije - breccia - töredezettet jelent. Ez az elnevezés arra utal, hogy a kövön jellegzetes vonalak, erek és törések figyelhetők meg. Általában vörös színű, fekete, szürke vagy fehér vonalakkal, foltokkal.

Erről a kőről úgy tartják, hogy vérkeringés serkentő hatása van és aktivizálja a szervezet gyógyító mechanizmusait. 

Mookait jáspis

A jáspis egyik jellegzetes képviselője, amely nagyobb foltokban bordó, sárga, barna és szürke árnyalatokat foglal magába. Szintén gyógyító, serkentő hatása miatt viselik sokan előszeretettel. 

Óceán- vagy azúrjáspis

Nevét jellegzetes kék színárnyalatairól kapta. Az ezotériában a jókedv kiváltójaként tartják számon. 

Tájkép jáspis

Jellegzetes mintázata alapján kapta nevét. Ha közelről megfigyeljük, úgy tűnik, mintha egy tájképet néznénk völgyekkel, hegyekkel, folyókkal. Leggyakrabban barnás árnyalatokban találhatók meg. 

Sokan úgy hiszik, hogy növeli viselője kitartását és lelki erejét. 

Leopárd jáspis

Jellegzetes, pöttyös mintája és a leopárdra emlékeztető színkombinációja miatt nevezik így. Úgy tartják, hogy nyugtató hatása van. 

 

Dalmata jáspis (dalmatakő)

Szintén a pöttyös felület és a jellegzetes szín a név forrása és szintén úgy tartják, hogy nyugtató hatású kő. 

 

Picasso jáspis

Nem meglepő módon, az avantgárd festő után kapta nevét, akinek művein ehhez a kőhöz hasonló elrendezésű minták fedezhetők fel. 

Tartalomhoz tartozó címkék: címkék