Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kiegészítők forró nyári napok idejére

Ha beüt a kánikula a legkevésbé van kedvünk súlyos, nehéz ékszereket, fémeket magunkon viselni. Szerencsére rengeteg egyéb lehetőség van. 

Libbenős és könnyű

Kezdjük a ruhánál. Minél kevesebb, annál jobb, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden létező bőrfelületünket közszemlére tesszük! A könnyű, természetes anyagok, mint a pamut, len és társaik pont akkor a legkellemesebb viseletek, ha nem feszülnek a bőrre, hanem hagyunk mozgásteret. A hosszú szoknyák, blúzok még védik is a bőrt az UV sugaraktól. 

Indulás előtt néha egy picit be is vizezem a ruhámat vagy a hajamat, így viszonylag sokáig jobban viselem a hőséget. 

Azt is bevallom töredelmesen, hogy például a strandra, a játszótérre vagy kiránduláshoz egyáltalán nem viselek ékszereket. Egyrészt mert nem szeretném, ha bármi bajuk lenne. Másrészt nem érzem feltétlenül szükségét sem, sőt néha még az önfeledt mókázásban is zavarhatnak. 

A nyár színei

A színeknek egyébként nagyon erősen hatnak ránk, több szinten is. Egyértelműen a világos árnyalatok a legelőnyösebbek, hiszen ezek visszaverik és nem magukba isszák a napsugarakat. De a színek tudatalatti szinten is hatnak ránk, nem csak a fizikai törvényein keresztül. Vannak kifejezetten hűsítő, illetve nyugtató színek. 

A tiszta fehér egyértelműen a hó és jég színe, és mint ilyen látványával is egy hidegebb érzetet kelt. A fehért a kövek között az utóbbi időben rendkívül divat howlit képviseli, amelyet szinte bármivel szuperül lehet kombinálni. 

A jégszerű hegyikristály számomra abszolút nyári kőnek számít, imádom, ahogy ezer felé szórja a rá vetülő fényt és hatalmas enerigát ad ezeknek az intenzív napoknak megéléséhez. 

Hasonló hatása van az összes hideg színnek, főként a kékeknek. A kék árnyalatok, mint az egészen halvány kalcedon, az középkék szodalit, a türkízes türkinit vagy az akvamarin egytől egyig a vizet, a tengert juttatják eszünkbe. És milyen jól esik ilyenkor a hűs habokban megmártózni. 

Nekem egyébként nagy kedvencem az amazonit is, amely ugyan zöldes árnyalatú, de néha a Balatonnak is pont ilyen megfoghatatlanul zöldes a színe. Imádom!

A hideg érzetet idézheti fel még a labradorit is, hiszen irizáló fényével sokak szerint az északi fényre emlékeztet. Szép, világos árnyalata sok ruhadarabhoz jól passzolhat. 

Fémek?

Az a legnagyobb gond a fém ékszerekkel, hogy hajlamosak átforrósodni a nap hatására. A réz vagy ezüst tartalmú ékszerek ráadásul az izzadtsággal, tengervízzel is reakcióba lépnek, így elszíneződnek. 

Pont ezek miatt a lehető legkevesebb fém tartalmú ékszert hordok ilyenkor. Egy hosszú, vékony lánc, amelyet főleg a ruhán kívül hordok, még kényelmes lehet, de egy nehezebb, súlyosabb nyakék szerintem nem a szabadban töltött nyári napokra való. Egy-egy pici fülbevaló is mindig belefér, de szintén a felszabadult mozgást tudják korlátozni a hatalmas, himbálódzó fülbevalók. 

Jó megoldás lehet ilyenkor a műanyag, illetve akár a süthető gyurma. Ha ódzkodunk ezektől az anyagokból, még mindig vannak az olyan ékszerek, amelyek nem tartalmaznak fémes alkatrészeket. A rugalmas damilra fűzött karkötők pont ezért tökéletes nyári viseletek. Nem szorítanak, könnyen fel és levehetők, és rengeteg féle-fajta kő és szín között minden ruhához találhatunk megfelelőt. Az zenzero.hu webshopban jelenleg 28 különböző olyan karkötőt találsz, amely nem tartalmaz semmilyen fémes alkatrészt csak ásványt és damilt. 

Egyébként a hematitnak is magas a vastartalma, a pirit pedig sok rezet tartalmaz, így ezeket is inkább estére tartogatom. 

Egyéb megoldások

Az utóbbi egy-két évben hatalmas népszerűségnek örvendenek a tetoválás matricák is. A csillámtetkók, aranytetoválások, vagy az újabban már az eredeti tetoválásokra hajazó fekete rajzolatok több szempontból is ideális nyári kiegészítők. Gyorsan feltehetők és épp olyan gyorsan el is távolíhatók, így nem kell hosszú elköteleződéstől tartanunk. Egyik nap lehet álomfogós hangulatunk, míg másnap viselhetünk arany karkötőt csuklónk körül, majd később a nyakunkba "akaszthatunk" egy csipkés mintázatot... És persze eszméletlenül jól mutatnak a barna bőrön!

Arra érdemes vigyázni, hogy ne napozzunk sokáig egy ilyen matricával a bőrünkön, illetve egyenletesen naptejezzük be a bőrünket, mert ellenkező esetben a tetoválás alatt néhány árnyalattal világosabb maradhat a bőr...

És még annyit tennék hozzá, hogy a rúzs és a körömlakk sem melegít pluszban, úgyhogy ilyenkor is nagyon szívesen viselem mindkettőt. Akár élénk árnyalatokban is :D

 

Ebben a videóban pedig azokat a tippeket szedtem össze, amelyek segítenek elkerülni, hogy a kánikula tönkretegye a kedvenc ásványaidat: 

Tartalomhoz tartozó címkék: ásványok divat hír színek