Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Különleges, ritka ásványok

Miért annyira drágák bizonyos ásványok, míg mások teljesen elérhető áron vannak?

Az ásványok árát alapvetően az határozza meg, hogy mennyire sok érhető el belőle könnyedén. A hegyikristályt, rózsakvarcot vagy épp hematitot könnyű nagy mennyiségben bányászni. Míg más kövekből kevés van és színváltozata egyedi, ritka.

 

Melyek azok az ásványok, amelyek kevésbé könnyen elérhetőek, de azért még beszerezhetőek?

 

Kék kalcedon vagy csipkeachát

A kalcedonok gyönyörű sávjaikról, utánozhatatlan mintázatukról ismerhetőek fel. A tömörebb és átlátszóbb csíkok váltják egymást a kőben, ahogy a kristályosodás során kialakulnak a sávok. A kék kalcedont csipkeachátként is szokás emlegetni, hiszen az égszínkék kőben csipkeszerű fehér minták tűnnek fel és ejtenek ámulatba.

A kalcedon név egyébként nagy valószínűséggel az ókori, kis-ázsiai városról, Chalcedonról kapta. Már a Minószi és Krétai kultúrákban is szívesen használták dísztárgyak alapanyagául, így több ezer éves vésett kalcedonok is előkerülnek ásatások során.

Sajnos jelenleg egyre kevesebb lelőhelye van, ezért gyakran más achátokat színeznek megfelelő árnyalatúra, hogy pótolják a keresletet. 

 

Ezoterikus tekintetben a szónokok kövének nevezik, amely segít kimondani az elfojtott gondolatokat, segít megtalálni a megfelelő kommunikációs csatornákat és a tökéletes kifejezéseket.

 

Larimár

A korlátozott helyen megtalálható, ám lenyűgöző színe miatt nagyon népszerű ásványról van szó. 

Ásványtanilag egy réz tartalmú pektolitról van szó. Jelenleg csak a Dominikai Köztársaságban találtak példányokat, ezért ritka és nehézkes beszerzése. 

Nevét, amely egy fantázianév felfedezőjéről azaz Larisszáról és a tengerről kapta, így Lari + mar néven lett ismert a felfedezés. 

 

Ezoterikus területen azonnal rengeteg jótékony hatást tulajdonítottak neki. Legtöbben a elveszett Atlantisz emlékének tartják és úgy gondolják, hogy a végtelen bölcsességet, a megvilágosodás lehetőségét hordozza magában. 

Színe miatt a torokcsakrához köthető és arra gyakorol jótékony hatást a hagyományok szerint. 

 

Malachit

A réz tartalmú sötétebb és világosabb csíkos malachit ásvány a földgolyó minden egyes kontinensén megtalálható, sőt bányászták is már az ókortól kezdve. Mindenhol, ahol rézlelőhelyek találhatók, ott a malachit is előfordul. Magyarországon csak apró tömbökben, de szintén fellelhető. Ma a legnagyobb mennyiségben az afrikai Kongóban bányásszák. Viszont mivel általában viszonylag picik a darabok, ezért igazán nagy mennyiségben nem érhető el. 

Persze ma már nemcsak ereje, hanem egyszerűen a szépsége miatt is szeretjük. Díszítő tulajdonságai is tagadhatatlanok. Elég csak akár a porrá őrölt kő festék-alapanyagként való használatára, akár a simára csiszolt lapok felhasználására gondolnunk.

 

Ezoterikus területen már évszázadok óta a változások kövének nevezik és mindig ott hívják segítségül, ahol valamely nagy erők hatására van szükség.  

 

Aragonit

Az aragonit egy karbonátásvány, a kalcium-karbonát rombos kristályrendszerű ásványa. Kristályai oszlopok, sokszor tű alakú halmazok; gyakoriak az összenőtt többszörös ikerkristályok. Az aragonit rostosan, gömbösen is megtalálható. Az Aragonit és Kalcit testvér ásványok, szerkezetük és képződésük egy kicsit más.

A színeződéseket elsősorban a vastartalom okozza. Természetes színei a fehér, sárga, barna, zöld, kék és fekete. A kék, kékesszürke Aragonit természetes színű, áttetsző – átlátszatlan, több golyóban sávos szerkezet is megfigyelhető, sárgásbarna színű részei szintén aragonitok. Mint különleges ásvány szerepelhet az ékszerekben.

Annak ellenére, hogy Magyarországon is megtalálható, nehézkes megmunkálása miatt viszonylag kevés ékszerkészítésre alkalmas darabot tudunk beszerezni. 

Lelki, ezoterikus síkon úgy tartják, hogy megnyugtat, kiegyensúlyoz, segít helyreállítani az életünkben a harmóniát. Segít összekapcsolódni a Föld enerigáival, földelni az érzéseinket, visszatérni a két lábbal a földön álló állapotba.

Nagyrészt kalciumból áll, ezért úgy tartják róla, hogy elősegíti a kalcium-anyagcserét. Ezt az ásványt úgy tisztelik, hogy a csontozat építését támogatja.