Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Termékek Menü

Napkő ékszerek, bizsuk

A napkő nagyon kedvelt ékszerkészítési alapanyag, de nem valódi ásvány. Valójában réz vagy egyéb fémporral kevert üvegről van szó. Az alacsony nyomáson, oxigénszegény környezetben lassan kihűtött anyag gyönyörűen csillogó lesz a benne található fémszemcséktől. Legnépszerűbb változata a sötétkék (amiért bekerült a listánkba) és a rezes-narancsos árnyalatú.

Angolul goldstone-nak, azaz aranykőnek, németül pedig goldfluss. Mindkét névben találunk utalást arra, hogy eredetét az alkímiához és az aranycsináláshoz kötik. A legenda sokféle eredettel felruházza ezt az alapanyagot, de mind Itáliába vezet vissza. Egyesek szerint szerzetesek, mások szerint egyszerű üveggyári munkások alkották meg véletlenül vagy éppen kísérletezgetés közben.

Az ezerhatszázas években említik először, egy Vincenzo Miotti nevű üveggyáros nevével egyetemben, hogy Murano szigetén megalkották a napkövet, amelynek receptjét aztán még évszázadokig titokként őrizték.

Mivel alapvetően egy ember által megalkotott anyagról van szó, ezoterikus értelemben vita tárgyát képezi, hogy rendelkezhet-e bármilyen jótékony hatással viselése. Az üveg legkorábban az ókortól nagy becsben tartott alapanyag volt, hiszen már az egyiptomiak is készítettek üveg amuletteket, amelyekhez erőteljes szerencsehozó és védelmező tulajdonságokat társítottak. Illetve azt sem árt észben tartani, hogy jónéhány természetes ásvány is gyakorlatilag üveg. Ilyen például a vulkáni obszidián vagy a meteor becsapódás által létrejövő moldavit, a villámok által létrehozott fulgurit.

Az, hogy milyen hatást tulajdonítasz a napkőnek, elsősorban rajtad múlik. Csodálhatod belső csillogását, a létrejöttének titokzatos történetét vagy az üveg létrehozásához szükséges hatalmas energiákat. Az áttetsző üveg a külvilág felé kialakított láthatatlan határvonalainkat jelképezi. Míg napkő az aranycsinálás végtelen kutatásával az örök átváltozást, a változások megállíthatatlanságát is jelentheti számodra.

A vörös színű változat esetében, amely rezet tartalmaz, a napkő összekapcsolódhat a fémes tulajdonságokkal is. Így a rezet az ókorban a Vénusz bolygó elemének tartották, így szorosan az ősi szerelem istennőkhöz is társítható: az egyiptomi Hathortól a görög Afroditéig. A réz e tekintetben tehát a bőség, a harmonikus kapcsolatok és a kreativitás támogatója. 

Tartalomhoz tartozó címkék: címkék