Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Termékek Menü

Valódi opál ékszerek

Az egyik legkülönlegesebb kémiai összetételű ásvány pont az opál, amely valójában megszilárdult kovasavgél. Az egyes opálfajták kémiailag azonosak, de szerkezetükben eltérnek egymástól.

Nevét az óindiai upala, azaz kő, drágakő szóból görög közvetítéssel kapta. Az ógörög nyelvben opaliosz szóval illették és már ismerték is ezt a kristályt.

A legtöbb opál Ausztráliában és Brazíliában bányászható, de pici darabkák akár Magyarországon is fellelhetők. Mindegyikre jellemző a belülről fénylő, csillogó jelleg. Ausztráliában főként a kékes változatok gyakoriak, míg Dél-Amerikában sok színes példány is fellelhető.

Kutatók szerint opál található a Mars bolygón is, és vizsgálatok szerint ezek a rétegek 2 milliárd évesek. Ezeket az adatokat a Marsra küldött űrszonda szolgáltatta.

A legkeresettebb és legdrágább a nemesopál, amely lehet fehér vagy enyhén kékes árnyalatú. A nemesopál alkotóelemei azonos méretűek és ez adja szép színjátékát. A fénytörésnek ezt a fajtáját opalizálásnak nevezik.

A tejfehér színű változat külön névvel rendelkezik, ez a tejopál, míg a rózsaszínű értelemszerűen a rózsaopál.

Gyakoribb változat a tűzopál, amely vörös színű és általában kevésbé tejszerű szerkezetű. Általában az opáloka jellemző fénytörés sem figyelhető meg. Vörös mellett narancs és citrom színekben is előfordul.  

Izgalmas még a faopál, amely egy opállal átitatott, megkövesedett fa. Ezekben a darabokban gyönyörűen megőrződik a fa szerkezete.

Egy hindu legenda szerint az Opál egyszer egy gyönyörű nő volt, akit Brahma, Visnu és Shiva istenek köddé változtattak, saját színeikkel megfestve azt. Viszont a szél elfújta ezt a színes ködöt, ami később kővé vált. Így a Brahma kékje, a Vishnu aranya és a Shiva pirosa is megtalálható az opálban.

Az arab legendák úgy tartják, hogy az opál a mennyből hull alá minden villámláskor.

A középkorban egészség-jelző kőnek tartották, így a gazdagok mindig azt figyelték, hogyan változik az ásvány színe és ebből próbáltak következtetni saját egészségi állapotukra.

Bizonyos legandák szerint az opál viselése láthatatlanná tesz, így a tolvajok és kémek kedvenc kristályává vált.

Ezoterikus értelemben az inspiráció és a képzelet, illetve az új felfedezések kövének tartják. A különböző fajtáknak, általában színeik szerint plusz tulajdonságokat is társítanak.

Az októberben születettek kövének tartják.

Tartalomhoz tartozó címkék: címkék