Ez a weboldal a felhasználói élményt javító cookiekat használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ: /adatvedelmi_nyilatkozat_3

Termékek Menü

Opál, opalit, holdkő

Melyik micsoda és mi a különbség közöttük?

Ha nincs kedved végigolvasni a bejegyzést, akkor nézd meg videón:

 

 

Ha van zűrzavar ásvány-fronton, akkor az az opál-holdkő-opalit háromszögben érhető tetten a leginkább. Megpróbáltam kibogozni a szálakat és rájöttem, hogy nem is olyan bonyolult az ügy, mint ahogy elsőre tűnik.

Az opál és a holdkő egy-egy különböző ásvány, míg az opalit egy üveg, azaz „szintetikus” kristály. Röviden tehát alapvetően kémiai szerkezetükben térnek el egymástól ezek a kövek, de természetesen megjelenésükben is felfedezhetjük az eltéréseket, tehát szemmel látható a különbség.

 

Holdkő

A holdkő egy különleges fajta földpát, amely lágy, bézses vagy fehér színéről és irizáló jellegéről ismerhető fel. Előfordul kékes árnyalatban is.

Nem keverendő össze az opalittal, amely nem természetes kőzet, hanem üvegből készül, bár megjelenésében valamelyest hasonló.

A nevét azért kapta, mert rendkívüli módon emlékeztet a Holdra. A nők és a női energiák kövének tartják. Az ékszak-amerikai indiánoknál a termékenység kristályának számít, szerintük mind a szülést, mind a megtermékenyítést elősegíti ez az ásvány.

Egyébként pedig minden éjszakai dologgal: így az álmokkal és alvással is kapcsolatba hozható. Vannak, akik álmatlanság ellen ajánlják. Sokak szerint elűzi a rémálmokat, míg mások szerint előcsalogatja a jósló, irányt mutató álmokat, felerősíti az intuíciót.

Horoszkóp: Rákoknak ajánlott kristály.

Holdkő felhasználásával készült ékszereinket itt találod: https://www.zenzero.hu/holdko

 

Opál

Az egyik legkülönlegesebb kémiai összetételű ásvány pont az opál, amely valójában megszilárdult kovasavgél. Az egyes opálfajták kémiailag azonosak, de szerkezetükben eltérnek egymástól.

Nevét az óindiai upala, azaz kő, drágakő szóból görög közvetítéssel kapta. Az ógörög nyelvben opaliosz szóval illették és már ismerték is ezt a kristályt.

A legtöbb opál Ausztráliában és Brazíliában bányászható, de pici darabkák akár Magyarországon is fellelhetők. Mindegyikre jellemző a belülről fénylő, csillogó jelleg. Ausztráliában főként a kékes változatok gyakoriak, míg Dél-Amerikában sok színes példány is fellelhető.

Kutatók szerint opál található a Mars bolygón is, és vizsgálatok szerint ezek a rétegek 2 milliárd évesek. Ezeket az adatokat a Marsra küldött űrszonda szolgáltatta.

A legkeresettebb és legdrágább a nemesopál, amely lehet fehér vagy enyhén kékes árnyalatú. A nemesopál alkotóelemei azonos méretűek és ez adja szép színjátékát. A fénytörésnek ezt a fajtáját opalizálásnak nevezik.

A tejfehér színű változat külön névvel rendelkezik, ez a tejopál, míg a rózsaszínű értelemszerűen a rózsaopál.

Gyakoribb változat a tűzopál, amely vörös színű és általában kevésbé tejszerű szerkezetű. Általában az opáloka jellemző fénytörés sem figyelhető meg. Vörös mellett narancs és citrom színekben is előfordul.  

Izgalmas még a faopál, amely egy opállal átitatott, megkövesedett fa. Ezekben a darabokban gyönyörűen megőrződik a fa szerkezete.

Egy hindu legenda szerint az Opál egyszer egy gyönyörű nő volt, akit Brahma, Visnu és Shiva istenek köddé változtattak, saját színeikkel megfestve azt. Viszont a szél elfújta ezt a színes ködöt, ami később kővé vált. Így a Brahma kékje, a Vishnu aranya és a Shiva pirosa is megtalálható az opálban.

Az arab legendák úgy tartják, hogy az opál a mennyből hull alá minden villámláskor.

A középkorban egészség-jelző kőnek tartották, így a gazdagok mindig azt figyelték, hogyan változik az ásvány színe és ebből próbáltak következtetni saját egészségi állapotukra.

Bizonyos legandák szerint az opál viselése láthatatlanná tesz, így a tolvajok és kémek kedvenc kristályává vált.

Ezoterikus értelemben az inspiráció és a képzelet, illetve az új felfedezések kövének tartják. A különböző fajtáknak, általában színeik szerint plusz tulajdonságokat is társítanak.

Az októberben születettek kövének tartják.

Ha opál ásványból készült ékszert vásárolnál, itt tudod megtenni: https://www.zenzero.hu/opal

 

Opalit (opálüveg)

Az opalit, bár nem természetes ásvány, mégis igen kedvelt és az utóbbi években kifejezetten divatos ékszerkészítési alapanyag. Valójában egy színezett, opálos jellegű üvegről van szó. Színe általában fehér, és kékes-sárgás fénye van. Ez a színjátszó árnyalat teszi igazán kedveltté. Bár első pillantásra, egészen visszafogott anyagnak tűnik, tovább szemlélve egyfajta belső ragyogást is felfedezhetünk, különösen, ha megfelelő szögben esik rá a fény.

Sokan keverik mind a valódi opállal, mind a holdkővel. E két kő valódi, természetes ásvány, míg az opalit csak egy „utánzat”, azaz üveg. Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor már kedvünkre viselhetjük, választhatjuk a belőle készített számtalan trendi kiegészítőt.

Érdekes módon, annak ellenére, hogy nem a földből bányászott kristályról van szó, az ezoteriában az opálüvegnek is tulajdonítanak hatásokat. Úgy tartják, hogy ez a társas kapcsolatok „köve”, tehát minden olyan helyzetben érdemes viselni, amikor valamilyen fontos találkozóra készülünk, sok emberrel kerülünk kapcsolatba egyszerre. Illetve még azt is mondják rá, hogy elősegíti a szervezet méregtelenítését.

Ha opalit bizsut rendelnél, ide kattints: https://www.zenzero.hu/opalit